ART GALLERY JEROEN DERCKSEN / HERMIEN BUYTENDIJK

 

 

 

 

 

 

Opleiding

Hermien Buytendijk is geboren in Groningen en op jonge leeftijd verhuisd naar Heerlen. Het katholieke zuiden is van grote invloed op haar beeldtaal. De processies door de straten van het Limburgse heuvelland, het carnaval met bonte verzamelingen van clowneske eenling-figuren; het vormt voor haar werk een rijke bron van inspiratie.

Zij volgt teken- en schilderlessen bij Harry Koolen (1904-1985), ets-lessen op de Vrije Academie van Den Haag en tekenlessen in het buitenland. In 1975 studeert zij af als klinisch psychloog. In haar studietijd werkte zij vooral als illustrator van almanakken en tekenaar van posters en cartoons.

Werk

Na jaren van illustreren, tekenen, etsen, zeefdrukken ontdekt zij eind jaren ‘80 haar passie en talent voor het kleien. Vanaf 1990 exposeert zij haar keramisch werk. Zij maakt keramische unica’s, vrij opgebouwd met repen klei (steengoed of porselein). De werken worden eerst met kleurenslibs geverfd en ingekrast en op 900 graden in de oven gebakken. Daarna worden zij met kleurstoffen ingewreven en geglazuurd en weer gebakken, nu op 1200 graden. Een aantal ondergaat vervolgens nog een brand op 800 graden voor het opbranden van het goud.

De beelden en vazen nemen je mee in een fantasierijke wereld, een goedmoedige en ironische kijk op de mensheid en een vleug weemoed.

Over haar werk
‘Veel van mijn beelden bevatten een omlijsting en wezens die daaruit willen ontsnappen, aan hun kortzichtigheid willen ontkomen. Het besef dat wij moeilijk anders kunnen heeft, denk ik, het mededogen en de knipoog naar het leven in mijn werk doen ontstaan: mensen mogen er zijn – zoals ze zijn – met al hun gekkigheden, tekortkomingen en ‘kleine grootsheid’.’

Klik op het miniatuur voor de volledige afbeelding.