ART GALLERY JEROEN DERCKSEN / CAMILE SMEETS

 

 

 

 

 

 

 

Opleiding
Camile Smeets (Amsterdam, 1983) studeerde in 2009 af aan de Keramiekafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Werk
Camile maakt figuratieve beelden die tegelijkertijd vervreemdend zijn, zelfs surrealistisch. Ze zitten vol met mythologische verwijzingen en zijn een samenballing van een persoonlijke en een meer collectieve beeldtaal. Bij het maken van haar werk heeft zij steeds een uitspraak van Joseph Campbell (1904-1987) in haar achterhoofd,: ‘Follow your Bliss and the Universe will open Doors where there were only Walls’. 
Joseph Campbell: kenner van mythes en vergelijkende godsdienstwetenschap en filosofie van de religie.

Twee voorbeelden:
Het eerste beeld hieronder Tranentrekker: Een monsterachtig wezen kijkt naar de huilende vrouw. Het haar van de vrouw verandert in het monster en de arm van het monster verdwijnt in haar haren. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De velen ogen die op de vrouw zijn gericht brengen haar tranen aan het stromen. Hierdoor kan het bootje met de levensboom weer varen. Het monster fungeert als een innerlijke getuige die verdriet of pijn ziet en erkent zodat het kan transformeren

Het tweede beeld hieronder Buikspreker; een eeuwenoud beroep dat in de middeleeuwen ook wel werd gezien als het werk van een demon in iemands buik. Zij wordt één met haar poppen. Haar linkerhand verandert in een kraai: Verbonden met de magie en mysteries van het leven. Haar rechterhand verandert in een hert: Verbonden met een sterke intuïtie en het vermogen om te regenereren. De Buikspreker zet je op het verkeerde been, bespeelt het publiek op een magistrale wijze met een sprookjesachtige en allegorische voorstelling over de geboorte van dag en nacht en de wetten van het universum.

Over haar werk
“Mijn beelden zijn het resultaat van een zoektocht waarin ik me laat leiden door mijn fantasie. Die zoektocht is ook een ontdekkingsreis, waarin ik me laat leiden door mijn creativiteit. De beelden die onderweg ontstaan prikkelen mijn verbeeldingskracht en nemen me mee naar de wortels van het zijn. Het maken van beelden is voor mij dromen in klei. Het ontastbare dat tastbaar wordt gemaakt voordat het vervaagt.”

 

Klik op het miniatuur voor de volledige afbeelding.