SERIE LEVEN / SERIES LIFE

Elke levensfase vervult mij met een zeker ontzag, vreugde en weemoed.
Deze serie ‘ LEVEN” is daar een verbeelding van.

Zwangerschap en geboorte
Geïnspireerd door de overrompelde schoonheid en het lef van de moeders met hun veilige buiken in contrast met het moment vlak na de geboorte. Opeens bestaan ze. Helemaal in zichzelf gekeerd. Geen communicatie, geen contact. Leven begint met overleven.

Kindertijd
Kinderen – zes jaar later. Jong, maar volop mens geworden. We krijgen contact, voelen, communiceren, praten, en maken grapjes. We bouwen aan een relatie op en het moment van tekenen verdiept die relatie op een bijzondere manier.

Puberteit
Je ontwikkelt je persoonlijkheid. Sluit vriendschappen. En weet in elk geval wat je niet wilt.

 

Volwassenheid
Portretten ontstaan altijd in dialoog; kijken en gezien worden; luisteren en gehoord worden.

 

Uit de serie INTIMITEIT: een serie schilderijen, waarin vrouwen van heel dichtbij gestileerd en geïdealiseerd worden weergegeven: volwassen worden is ook een zoektocht naar het evenwicht tussen intimiteit en seksualiteit.

 

Laat volwassenheid
Rob Scholte bewonder ik om zijn veerkracht. Hoe kan je, nadat je een bomaanslag met zulke vreselijke gevlogen hebt overleefd, verder leven en werken? Het lukt hem! Dit project met deze bijzondere kunstenaar heeft op mij grote indruk gemaakt. Ik heb hem vanuit een laag gezichtspunt geschilderd zodat je letterlijk tegen hem opkijkt.

 

Renée Fokker is actrice. Zij heeft en speelt vele rollen in haar leven. Dat geldt voor ons allemaal. Je doet wat van je wordt verwacht. Of juist niet. Wie ben jij nu echt? Is zij nu degene die geschilderd is – of is ook dit een rol – en lijkt dat alleen maar aan de buitenkant?

 

Eeuwige trouw
Jan en Annie Voogel. Wat leer je elkaar door en door kennen. Een heel bijzondere band groeit in voor- en tegenspoed.

Ouderdom
Tine en Jan Sierhuis nemen noodgedwongen afscheid van elkaar. Wat gebreurt er met je, als je geliefde ziek is en je kunt niet meer voor elkaar zorgen. Jan werd opnieuw verliefd op zijn Tine. Die liefde mocht ik schilderen. Ik heb ze overdreven in perspectief van boven af weergegeven om ze meer als eenheid in de grote wereld uit te laten komen.

Toen ik Hans Snoek (danspedagoge) en Erik de Vries (televisiepionier) voor het eerst ontmoette waren ze bijna 90 jaar. Ik zag door hen dat je op deze leeftijd nog midden in het leven kan staan, deel kan nemen aan het debat en bovenal nog frivool en koket kan getuigen van de liefde en erotiek die je deelt. Ik vroeg of ik dat mocht schilderen. Eerst was het antwoord dat ze het te druk hadden! Hans en Erik schikten zich later met humor in mijn verzoek om op 3 lagen matrassen te gaan liggen. Zij waren geweldig blij met dit schilderij. Na het overlijden van Hans heeft Erik het tot zijn dood in bruikleen gehad.

In het tekenen en schilderen ontdekte ik de schoonheid van de ouderdom

Generaties
Vanaf mijn geboorte tekende mijn vader mij.
En later schilderde ik mijn ouders, Harry en Lenie Dercksen.
In 2008 overleed Harry, ik tekende hem voor het laatst.